Иван Мърквичка и картината „Ръченица“

артикул №9003

Иван Мърквичка (1856-1938) и картината „Ръченица“

    Иван Мърквичка / Ян Вацлав Мрквичка e роден в село Видим при Дуба на 23 април 1856 г. Завършва Пражката академия за изобразителни изкуства, както и Мюнхенската художествена академия. По покана на правителството на Източна Румелия идва в България през 1881г. като веднага е бил назначен за учител в Пловдив. Тук той общува както с общественици,  така и с представители на културния ни живот – писателя Иван Вазов, Константин Величков, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков. Константин Величков дори взема уроци по живопис при него.

През 1886 година Иван Мърквичка подрежда своята първа самостоятелна изложба в България като участва и в две съвместни изложби с българския художник Антон Митов.

Мърквичка, освен великолепен художник, е основател и на Рисувалното училище у нас – бъдещата Национална Художествена Академия. Тук в България Мърквичка общува с британския журналист – кореспондент на вестник  „Таймс“ – Джеймс Баучер, който е погребан в Рилския манастир. Известно е, че в края на житейския си път и самият Мърквичка посещава често България и то най-вече, за да запали свещ за покойните си синове, единият от които геройски загива на фронта като български офицер както и да посети гроба на своя приятел Баучер.

Освен, че е създател и на първото рисувално училище в Княжество България, в края на 19 век, след Освобождението, професор Иван  Мърквичка е оставил и уникални шедьоври на изобразителното изкуство у нас. Художникът цели 40 години е бил известен педагог и първи директор на Рисувалното училище в Пловдив. Той е автор на герба на Княжество България, използван неофициално между 1881 и 1927 г.

Може би най-значимият шедьовър на Мърквичка е великолепната картина “Ръченица”, рисувана в култовата кръчма на село Вердикал, отстоящо на два километра от Банкя. Засега това е най-скъпата картина, продавана на търг в България на колекционер, който я е купил само за 75 000 евро.

Прочутото си платно “Ръченица“ той е нарисувал в два варианта, единият (75.5 х 105 см) от които продължава да е изложен в Националната Художествена Галерия на страната ни.

Втората картина е била в неизвестност цели 80 години след което се появява сензационно на търг, организиран от аукционната къща “Аполон и Меркурий“ в края на 2008 г. и е откупена за 75 000 евро от частен колекционер, чието име продължава да се пази в тайна. Не са известни и предишните собственици. Знае се само, че първоначално картината е принадлежала на известен българин, заминал с указ на Н. В. Цар Борис III да открие търговско представителство в Швейцария през 1942-1943 г. Този човек повече не се връща в България, но през 1959 г. правителствена делегация заминава за Швейцария и там откупуват картини на Мърквичка срещу не-малко златни наполеони. Така вторият вариант на “Ръченица“ преживява соцепохата като притежание на влиятелна комунистическа фамилия.

Знае се , че Мърквичка се е лекувал и често е посещавал минералната баня на град Банкя край София. Пътувал е всяка събота и неделя до Банкя с файтон като е плащал на файтонджията да стои с него до неделя и в определен час да го върне отново в столицата. След процедурите в банята на Банкя, художникът отсядал в апартамент на санаториума, в центъра на курорта. В събота вечер и в неделя по обяд обикалял кръчмите. Харесвал българските манджи, лютите пикантни чушчици, кавърми и яхнии и често е посещавал специално кръчмата на село Вердикал – сега квартал на Банкя. Там бил изумен от страстните танци на шопите. И в картината “Ръченица” той рисува прекрасния млад мъж, танцуващ вихрен танц. Позирал му е самият персонаж – Недялко Хубавеца. Култов местен герой, който освен, че танцувал, умеел и да свири прекрасно на гайда.

Нарисуваната картина според очевидци, местни стари хора съвършено вярно е пресътворила това древно култово място за събиране на хора – за отмора, радост, песни, сватби и народни празници. Мърквичка буквално е увековечил за поколенията и то гениално изображението на боянския шоп.